Ystad är en pittoresk pärla

Ystad är en riktig pärla på Österlen belägen vid den sydligaste kusten i Sverige. Det finns nästan 5 mil härlig strand längs kusten i trakten av Ystad vilket gör staden till ett härligt ställe att turista. Fast bosatta finns det cirka 27000 invånare men invånarantalet stiger som sagt mycket under sommaren. Personer som inte besökt Ystad har dock ofta ändå hört talas som staden genom den legendariska kommissarien Kurt Wallander i Henning Mankells berömda romaner. De flesta av romanerna har det också blivit filminspelningar av. Ystads härliga miljöer har där visats för tusentals svenskar. Men det är bästa är förstås att uppleva staden och dess omgivning i verkligheten.

Ystads historia

Man tror att de första människorna som bosatte sig i Ystad gjorde det under någon gång under 1100-talet. Det var sannolikt fiskare som livnärde sig på att fiska sill som gjorde detta. Första gången man hörde staden nämnas i skrift var i mitten på 1200-talet då också Sankta Maria kyrka i Ystad byggdes som givetvis är stadens äldsta byggnad.
Under 1600-talet blev hamnen i Ystad en av de största i Sverige på grund av dess stora export av oxar. Det var också nu som Ystad blev en svensk stad. Under 1800-talet var det många rika människor som bosatte sig längs kusten, många utav dessa var handelsmän som tjänat sin förmögenhet på smuggling på grund av en blockad som initerades av Napoleon den första. Om man tittar mer i nutid så har Ystad utvecklat till en riktig filmstad. Mycket på grund av tidigare nämnda Wallander-filmer givetvis.

Turism och boende

Det finns mycket att göra i trakterna kring Ystad och många av sevärdheterna kretsar kring Ystads intressanta historia. Man kan besöka slott och olika gamla kyrkor eller varför inte ta en guidad promenad i Kurt Wallanders fotspår där man får uppleva alla miljöer som förekommer i böckerna. Ett annat roligt besök är Kiviks äppelmarknad där man kan provsmaka olika äppelsorter och bekanta sig med deras musteri. Gillar man att spela golf så finns det mängder med intressanta och högklassiga golfbanor man kan testa. När det gäller boende och övernattning så finns det stort sortiment av olika hotell och stugor för att nämna några alternativ. Om du skall boka hotell rekommenderas den stora hotellguiden över Ystads hotell. Väl värd att kolla in då du får mycket bra information kring de olika hotellen som ligger i närheten av Ystad. Det finns också många olika vandrarhem som man kan bo på om budgeten är lite lägre.

Ystad är en fantastisk stad och alla som inte besökt staden bör verkligen göra det. Det är en underbar miljö att besöka oavsett när på året man är där.

Comments are closed.

Trackback URL for this entry